Pygmeeën

De Pygmeeën is een volk van circa 200.000 personen dat zich heeft verdeelt in de oerwouden van Centraal-Afrika. Hun bestaan was al sinds de oudheid bekend(oa bij de Egyptenaren) doch kwamen zij pas in 1870 voor de eerste maal in contact met blanken. Zelf noemen ze zich Efe of Mbuti.

Er zijn 3 groepen terug te vinden:
Oostelijke groep: leven in Oeganda, Rwanda, Boeroendi en Oost-Zaïre.
Centrale groep: leven in West-Zaïre en Kongo
Westelijke groep: leven in Gabon en Kameroen.

Uiterlijk:
Pygmeeën zijn heel klein van gestalte, ze meten gemiddeld 1.50m of kleiner.
Hun schedel is lang en smal, hebben uitstekende jukbeenderen, kroezelende haren en ze hebben een geelbruine huid.

Levenswijze:
De pygmeeën zijn nomaden die van plaats naar plaats trekken binnen het inmense oerwoud, ze waren en zijn nog steeds één met de natuur. De mannen zijn jagers en doen dit in verscheidene groepen. Ze jagen nog steeds met pijl en boog op verschillende diersoorten zoals antilopen, apen en vooral olifanten. De omringende volkeren hebben de pygmeeën steeds als minderwaardig mensenras beschouwd en werden dan ook veel als slaaf gebruikt. Ze gebruiken koepelvormige bladerwoningen waarin ze allen dicht tegen mekaar de nacht doorbrengen. Een vuur in het midden brengt warmte en verdrijft muskieten. Ze geloven in één God, Chmvoem, die volgens hun de schepper van de aarde is. Ze geloven in leven na de dood en vereren voorouders en geesten. Hun taal wordt gekenmerkt door clicks, wat we ook terugvinden bij de bosjesmannen.