Bouvier des Flandres of Vlaamse koehond

De Bouvier des Flandres of Vlaamse koehond behoort tot de rasgroep van de herdershonden en veedrijvers, hij werd vooral ingezet als trekhond en karhond. Zijn naam is een afgeleide van het woord “boeufs”, wat verwijst naar de koeien die naar het slachthuis gedreven moesten worden. Vanwege hun trouwe, moedige aard en stevige lichaamsbouw hebben Bouviers tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke taken uitgevoerd. Zoals het brengen van berichten en het opsporen van gewonde soldaten. Hij behoort dan ook tot de grotere hondensoorten en zijn lichaamsbouw is imposant te noemen.

De Bouvier vandaag:
De Bouvier wordt vandaag de dag nog steeds massaal gekweekt voor zijn superieure eigenschappen als goede waakhond en ze zijn trouwens heel erg slim. Als gezinshond is dit ras dan ook een uitstekende keuze, het gezin staat bij de Bouvier centraal. Een volwassen Bouvier heeft wel wat beweging nodig. Dagelijkse wandelingen zijn een must. Hij moet ook 3 a 4x per jaar getrimd worden, over het algemeen verliest de Bouvier niet veel haar.

Karakter:
De Bouvier des Flanders heeft een karakter dat consequent moet benaderd worden zonder echt streng te zijn. Het is geen overbodige luxe om hem mee te nemen naar de hondenschool. In de loop der tijd is er steeds een strenge selectie geweest op dit hondenras waardoor de meeste voorzien zijn van een ijzersterke gezondheid en een leuk temperament. Hij is ook sterk geneigd om  handelingen uit te voeren als zijn baas in gevaar is.