Cricket

Cricket is een slagbalspel uit Engeland dat wordt gespeeld door 2 ploegen van telkens 11 spelers. De ene ploeg probeert door een batsman zijn wicket te verdedigen tegen de werper van de aanvallende ploeg. Het is een teamsport dat afhankelijk van de wedstrijd die gespeeld wordt zal duren tot er een afgesproken aantal wickets is behaald. Cricket vraagt veel van lichaam en geest en is zo dan ook een moeilijk toegangbare sport voor nieuwelingen. De Cricketspelers worden getest op hun snelheid, timing, kracht en uithoudingsvermogen.

Geschiedenis cricket:
Cricket is van middeleeuws – Engelse oorsprong en men neemt aan dat deze is rond 1600 is ontstaan. Vanaf 1728 zijn er officiële matches bekend tussen de graafschappen van kent en Surrey. Het is vooral een rage in Engeland maar wordt onder andere ook in Nederland en België beoefend. Er zijn zowel dames- als herenclubs in de verschillende landen gevestigd. De Nederlandse cricketbond werd in 1883 opgericht.

Het spel:
Een match wordt steeds gespeeld tussen twee ploegen van elf spelers, dit gebeurt op een veld van minstens 135 bij 150 meter. De bal weegt ongeveer 175 gram en het bat dat uit hout vervaardigd is 96.5cm lang en 10.8cm breed. De wickets zijn ongeveer 20.12 m van elkaar verwijderd en zijn ongeveer 70 cm Hoog en 21cm breed. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk runs(punten) te scoren. De bowler probeert dit door de lederen bal naar het wicket van de verdedigende batsman te werpen waarbij de batsman zal proberen om deze zo ver mogelijk weg te slaan. Beide partijen krijgen één slagbeurt waarin alle elf batsmen achter elkaar mogen slaan tot ze uit zijn. Terwijl de bal in het spel is kunnen de batsmen door runs tussen de wickets punten scoren. Als het eerste elftal dat aan bat is 250 runs heeft gemaakt moet het tweede elftal als tweede bat 251 runs maken om te winnen. Als de batsmen hiervoor worden uitgegooid wint de partij die als eerste aan bat was. Het wereldkampioenschap cricket wordt sinds 1975 georganiseerd door het “International Cricket Council“. Het kampioenschap wordt om de 4 jaar gehouden. Opmerkelijk is dat Engeland dit nog nooit heeft gewonnen. Australië won 4 maal en West-Indië twee maal. Pakistan, India en Sri Lanka wonnen één keer.