Herpes simplex

Het herpes-simplexvirus(HSV) is besmettelijk en veroorzaakt allerhande kwalen door blaasvorming op de huid en slijmvliezen die zich rond de lippen of geslachtsdelen zullen situeren. Infecties met het herpes-simplexvirus geven spijtig genoeg geen immuniteit tegen toekomstige aandoeningen omdat het virus steeds aanwezig blijft in de zenuwbanen zodat het op een zwak moment van het lichaam(bv. ziekte, stress) opnieuw kan toeslaan. Bij mensen waarvan de gezondheid stelselmatig achteruitgaat zal het virus herhaaldelijk en sterker toeslaan.

Symptomen:

Men onderscheidt twee varianten van het virus met name HSV1 welke vooral aandoeningen aan de lippen, gezicht en mond zal teweegbrengen en HSV2 dat vooral op de geslachtsorganen zal toeslaan. Een grote meerderheid bij de mens zal bij aanvang van de adolescentie al geïnfecteerd zijn met HSV1, waardoor de eerste aanval die uit blaasvorming in de mond bestaat grotendeels bij baby’s of jonge kinderen zou gaan plaatsvinden. Mensen die lijden aan eczeem hebben bij besmettingsgevaar grote kans om eczema herpectium te krijgen. Als de aandoening de eerste maal heeft toegeslagen zal het nonactief blijven, maar kan later zeker terugkomen in de variant van blaasvorming, korstvorming of zweren. Door seksuele betrekkingen kan men genitale herpes oplopen. Zoals bij HSV1 kan deze in een latere fase steeds weer terugkeren. Voor pasgeboren baby’s die aan het virus blootgesteld zijn kunnen de gevolgen fataal zijn. Herpes kan bij deze allerkleinsten hersenontsteking ontwikkelen maar dit  is eerder uitzonderlijk.

Remedie:

Een diagnose van herpes simplex is moeilijk te maken en hierdoor zal men enkel met afgeschraapt ontstekingsmateriaal  uitkomst kunnen bieden. Als de manifestatie van deze aandoening banaal blijkt te zijn is een verdere geneeswijze niet altijd nodig. Antibacteriële en antivirale middelen kunnen een oplossing bieden als het virus een terugkerende rol zou aannemen.  Men moet bij infectie van herpes het aangeslagen deel goed met water en zeep reinigen.

Bronnen: Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie.