Sportvissen

Sportvissen is het vissen met lijn en hengelroede zonder hier een economische activiteit aan te binden. Men vist dus gewoon voor zijn plezier of in competitie als tijdverdrijf. Men onderscheidt zittend en bewegend vissen: het zittend vissen geschiedt op een vaartuig dat liggend of drijvend is terwijl bij het bewegend vissen de visser zelf met de werphengel de vis zal opsporen.

Soorten sportvissen:

Lijnvissen: In deze discipline is het vooral de bedoeling om te vissen op witvis met een “vaste stok”. Over het algemeen maken witvissen het grootste gedeelte van de aanwezige populatie aan vis uit in de wateren van Vlaanderen en Nederland.
Zeevissen: Vanop een boot of sloep in stilstand of beweging wordt een hengel uitgeworpen in de open zee.
Karpervissen: Dit doet men door het uitgooien van een hengel soms meters ver in het water. Karpervissen is sinds begin jaren negentig erg populair geworden vanwege de kracht en omvang van de dieren. Het vissen met boilies(kunstmatig aas) en beetverklikkers heeft zeker aan populariteit gewonnen.

Benodigdheden om te vissen:

Vaste hengel: Werpstok die meestal uit kunststof gemaakt is om de lijn te kunnen vastmaken. Vaste lijnen worden gemaakt uit meerdere delen zodat deze kunnen worden in elkaar geschoven. Om lijnbreuk te voorkomen wordt ook vaak een stuk elastiek in de topdelen aangebracht. Zo zal door plotselinge rukken van de vis de lijn niet breken.
Vislijn: Een nylondraad die wordt vastgemaakt aan de topdelen van een vaste lijn, ze is heel sterk doch slecht zienbaar in het water. Naargelang het type gewenste vis is de dikte van de draad van optimaal belang.
Werphengel: Een hengel die de werpbeweging van de visser vergroot door het aas met een grote snelheid te kunnen transporteren. Een andere functie van een werphengel is het dempen van de krachten op de lijn die door plotselinge rukken van de vis veroorzaakt worden. De demping van de hengel moet dus corresponderen met de trekkracht van de lijn.
molen: Deze bestaat uit een hendel met handgreep zodat de visser de gevangen vis kan binnenhalen.
Lood: Dit wordt gebruikt om het aas op een bepaalde plaats te laten gedijen, het maakt het ingooien makkelijker daar het geheel wordt verzwaard.