Waterkrachtcentrale

Een waterkrachtcentrale is een constructie die energie probeert op te wekken dmv de waterkracht. Het gebruikt de kinetische energie van watermassa om zo een hydraulische turbine in beweging te kunnen brengen. Een waterkrachtcentrale wordt meestal ver van de bewoonde wereld geplaatst en de installatiekosten zijn meestal veel groter dan bij een thermische centrale. De werking daarentegen is wel veel goedkoper dan een thermische centrale omdat een waterkrachtcentrale zelf geen energie verbruikt en de onderhoudskosten liggen beduidend lager.

Soorten waterkrachtcentrales:

Stroomcentrales: hebben vrijwel geen reserve-energie, leveren volle capaciteit gedurende de wassende periode maar daalt in vermogen bij droogteperiodes.
Stuwmeercentrales: worden gevoed door een waterstroom en houden een belangrijke reserve aan. De plaatsen waar zo’n centrale kan worden gebouwd zijn eerder zeldzaam.
Hogedrukcentrales: Als stuwmeercentrales over een valhoogte van minimum 350 m beschikken noemt men deze hogedrukcentrales. Het wordt door buizen naar de centrale gevoerd.
Getijdencentrales: Deze kunnen alleen worden gebouwd aan kusten met een hoog getijdenverschil, alleen op deze manier zullen ze renderen omdat de onderhoudskost anders veel te hoog ligt.